مردم به دلایل مختلفی رژیم گیاهخواری را انتخاب می کنند. نگرانیهای زیستمحیطی، مسائل اخلاقی مرتبط با حقوق حیوانات و سلامت برخی از دلایلی است که فرد ممکن است از این رژیم غذایی پیروی کند. اما برخی افراد می توانند برای کاهش وزن از رژیم گیاهخواری پیروی کنند. گیاهخواران شاخص توده بدنی (ابزاری برای اندازه گیری وزن افراد بر اساس قد) کمتر از دیگران دارند. برخی تحقیقات به نقش رژیم های گیاهخواری در کاهش وزن اشاره می کنند. یک رژیم غذایی گیاهی سالم و سرشار از مواد مغذی می تواند به کاهش کلسترول و قند خون کمک کند و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش دهد. رژیمی که در این مقاله در مورد آن صحبت می کنیم یک رژیم غذایی «گیاه خواری خالص» است، یعنی رژیمی که در آن فرد محصولات حیوانی مصرف نمی کند.

قبل از اینکه در مورد نمونه هایی از رژیم های گیاهخواری و تاثیر آنها در کاهش وزن صحبت کنیم، بهتر است مفهوم گیاهخواری را در یکی دو جمله به زبان ساده تعریف کنیم. رژیم گیاهخواری همانطور که از نام آن پیداست به معنای تنها گنجاندن محصولات گیاهی در رژیم غذایی و پرهیز از مصرف فرآورده های حیوانی و فرآورده های آنها به عنوان غذا است. به زبان ساده، گیاهخواران خرید غذاهایی را که باعث مرگ حیوان می شود ممنوع می کنند و آنها را در رژیم غذایی خود نمی گنجانند.
طبق تعریف فوق، همه گوشت ها و بسیاری از محصولات فرآوری شده مانند پودر ژلاتین با پایه پیه یا سوسیس از جمله مواردی هستند که در رژیم گیاهخواری ممنوع هستند. البته باید گفت که تصمیم به وگان شدن اغلب یک انتخاب شخصی است و ممکن است به دلایل اخلاقی باشد یا فردی برای حفظ یا بهبود سلامت خود چنین تصمیمی بگیرد. یکی از مواردی که مردم اغلب بر این باورند که تاثیر مثبتی بر سلامت آنها دارد کاهش وزن است. اما سوال اینجاست که آیا گیاهخواری و کاهش وزن به هم مرتبط هستند؟ و اگر این درست است، چه رژیم گیاهخواری و با چه ترکیبی می توانید وزن کم کنید؟ با ما همراه باشید تا این موضوعات را از زوایای مختلف بررسی کنیم و پاسخی روشن و منطقی به این سوالات ارائه دهیم.

آیا گیاهخواری و کاهش وزن با هم مرتبط هستند؟
شکی نیست که یکی از عوامل چاقی در بدن مصرف غذاهای چرب، فست فودها و غذاهای صنعتی است که بسیاری از آنها منشاء حیوانی دارند. برعکس، سبزیجات، میوه ها و سبزیجات به طور کلی علاوه بر تامین ویتامین ها و مواد مغذی ضروری بدن، نقش عمده ای در پیشگیری و درمان بیماری ها و عوارض ناشی از چاقی دارند. از جمله این بیماری ها می توان به فشار خون بالا، دیابت، مشکلات قلبی و انواع سرطان اشاره کرد. اما آیا واقعاً می توان گفت که رابطه مستقیمی بین گیاهخواری و کاهش وزن وجود دارد یا اینکه گیاهخواری برای کاهش وزن تنها یک قدم به کاهش وزن نزدیکتر است؟
یکی از مزایای انتخاب رژیم غذایی گیاهی برای کاهش وزن این است که چنین رژیم هایی حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان، فیبر، مواد معدنی و البته ویتامین های مختلف هستند. استفاده از غذاهای چرب و شیرین نیز کاهش می یابد. این خود می تواند منجر به کاهش وزن یا حداقل عدم افزایش وزن شود. اما نباید فراموش کرد که این یک روی سکه است. خواص فیزیکی بدن انسان با یکدیگر متفاوت است. بنابراین باید مواد مغذی مختلفی را از غذا دریافت کنند. انتخاب یک رژیم گیاهخواری برای کاهش وزن، به ویژه بدون مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه، می تواند منجر به کمبود مواد مغذی یا حتی سوء تغذیه در بدن شود.
گاهی اوقات این باور در بین افراد وجود دارد که رژیم لاغری سریع گیاهی باعث سرعت بخشیدن به وزن و تناسب اندام آنها می شود. در این خصوص باید گفت که لاغری و چاق بودن دو پدیده تدریجی هستند و معمولاً انتظار نمی رود در مدت زمان بسیار کوتاهی رخ دهند. حتی اگر این اتفاق بیفتد، این نتیجه خیلی ایمن و سالم نخواهد بود و مطمئناً پایدار نخواهد بود. برای آشنایی بیشتر با آن بهتر است مقاله کاهش وزن سریع را مطالعه کنید. صرف نظر از ماهیت رژیم، آنچه باید جدی گرفته شود این است که رژیم های چاقی یا کاهش وزن با سلامت بدن ارتباط مستقیم دارد. به طوری که عواقب منفی رژیم غذایی نادرست و نامتناسب می تواند آسیب های جبران ناپذیری به بدن انسان وارد کند.
یکی از معتبرترین منابع برای انتخاب رژیم غذایی چاقی یا کاهش وزن ایمن و سالم، سایت رژیم من است. معیاری که یک متخصص تغذیه در این سایت برای شما رژیم چاقی یا لاغری تجویز می کند، مشخصات فیزیکی بدن شما از جمله قد، وزن و غیره است که در شاخص BMI شما خلاصه شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این موضوع، می توانید از طریق پنجره گفتگو که در کنار صفحه قرار دارد، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
رژیم غذایی گیاهخواری و وگان چیست
مضرات رژیم غذایی گیاهی
یک رژیم گیاهخواری به درستی برنامه ریزی شده در هر مرحله از زندگی مناسب است، اما یک رژیم گیاهخواری ضعیف می تواند باعث کمبود برخی مواد مغذی و ایجاد مشکلات سلامتی شود. به عنوان مثال، گیاهخواران بیشتر از دیگران در معرض کمبود ویتامین B12 هستند. این امر به ویژه برای گیاهخوارانی که از غذاها یا مکمل های حاوی ویتامین B12 استفاده نمی کنند صادق است.
رژیم های گیاهخواری ناکافی می تواند منجر به کمبود کلسیم، اسیدهای چرب امگا 3، ید، آهن و روی شود. کمبود این مواد مغذی باعث مشکلات سلامتی می شود. آسیب به سیستم عصبی، کم کاری تیروئید، کم خونی، شکستگی استخوان و افسردگی از عوارض این کمبود تغذیه است.
گیاهخوارانی که نمی توانند غذاهای تخمیر شده مانند مخمر بخورند در معرض خطر کمبود ویتامین K2 هستند. این ویتامین برای سلامت قلب و استخوان ضروری است.
ژنتیک همچنین تأثیر رژیم گیاهخواری را بر روی افراد افزایش می دهد. به عنوان مثال، 45 درصد در تبدیل بتاکاروتن موجود در هویج و سایر سبزیجات نارنجی رنگ به رتینول مشکل دارند. رتینول شکل فعال ویتامین A است. همچنین برخی از افراد ممکن است به دلیل ژنتیکی خود نتوانند کولین کافی را حفظ کنند. این ماده مغذی برای سلامت قلب، کبد و سیستم عصبی مهم است.
اگر به رژیم گیاهخواری علاقه دارید، باید مراقب آنچه می خورید باشید و قند خون خود را کنترل کنید. سپس در صورت نیاز از غذاها یا مکمل های مغذی استفاده کنید.
نظرات شما عزیزان: